Opis przypadkuObustronna nagła głuchota u chorej z układowym toczniem rumieniowatym - Pajor, Anna; Waszczykowska, Elżbieta; Erkiert-Polguj, Anna; Maciaszczyk, Katarzyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Nagła głuchota stanowi szczególnie złożony problem w praktyce otolaryngologa. W niniejszej pracy przedstawiono wystąpienie nagłego, głębokiego, obustronnego niedosłuchu odbiorczego u 55-letniej kobiety, przewlekle chorującej na układowy toczeń rumieniowaty, u której stwierdzono obecność antykoagulantu toczniowego i infekcję wirusową. Mimo wielokierunkowego leczenia nie uzyskano poprawy słuchu. Omówiony przypadek przedstawia trudności w ustaleniu jednoznacznej etiopatogenezy, złożoność obrazu chorobowego, a przez to trudności w uzyskaniu pozytywnego wyniku leczenia niedosłuchu w przebiegu układowego tocznia rumieniowatego