Artykuł poglądowyTrichosporon sp. – chorobotwórczość, diagnostyka i leczenie - Rup, Elżbieta; Skóra, Magdalena; Macura, Anna B. (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2009)
Rodzaj Trichosporon to anamorficzne grzyby drożdżopodobne szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym. Mogą być izolowane z gleby i wody, są także naturalną florą zwierząt i roślin. W przypadku ludzi Trichosporon najczęściej izoluje się z jamy ustnej, skóry oraz paznokci. Grzyby z rodzaju Trichosporon mogą być przyczyną zarówno niegroźnych grzybic powierzchownych, jak i głębokich infekcji narządowych o poważnych rokowaniach. Systemowa trichosporonoza najczęściej dotyka pacjentów z zaburzeniami układu odpornościowego i cechuje się wysoką, sięgającą 80–100%, śmiertelnością. Niepowodzenia terapeutyczne w przebiegu tych infekcji bardzo często wynikają z błędnej diagnozy, zbyt późnego rozpoznania czynnika etiologicznego oraz zastosowania w terapii preparatów nieskutecznych wobec Trichosporon. Znaczne trudności w identyfikacji gatunkowej tych patogenów, a także brak wystandaryzowanych testów oceniających wrażliwość Trichosporon na leki przeciwgrzybicze w warunkach in vitro sprawiają, że wiedza na temat epidemiologii, diagnostyki i leczenia zakażeń wywołanych przez ten rodzaj grzybów wciąż jest ograniczona