Czarno na białym - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Powołanie niezależnej Agencji Taryfikacji Kosztów Świadczeń Medycznych to duże przedsięwzięcie, ale istnieje możliwość w półrocznej perspektywie zbudowania systemu liczenia kosztów pracy w zakładach opieki zdrowotnej w Polsce. Aby rzeczywiście wyliczyć koszty usług medycznych i określić wartość pracy białego personelu należy zacząć od zmiany rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie liczenia kosztów. Stworzyć normatywną kartę, wg której zostaną policzone koszty, a następnie w formie elektronicznej zebrać informacje kosztowe.