Małżeństwo z rozsądku czy lewy biznes - Wojteczek, Justyna; Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
Badania były, są i będą, bo przez ostatnie lata biznes testów klinicznych zajął w Polsce tak mocną pozycję, że jego ograniczenie spowodowałoby paraliż kilku działów medycyny. To nie tylko efekt olbrzymich pieniędzy, które firmy farmaceutyczne pompują w opracowanie i wdrażanie leków innowacyjnych. Ale i tego, że w Polsce badań klinicznych chcą wszyscy: lekarze, pacjenci i sami menedżerowie zdrowia. Nikt jednak nie chce, by badania odbywały się na dotychczasowych zasadach: wolnoamerykanki.