Puder i szminka zamiast terapii - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2009)
Dziesięć lat temu weszła w życie ustawa o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym. To dobry moment na refleksję na temat tego, jak ocenić wprowadzone wtedy zmiany (a także zmiany, jakim system ochrony zdrowia podlegał potem), no i wreszcie, co powinno się zrobić dziś. Reforma systemu z 1999 r. była niewątpliwie przełomowa. Polska wyszła z kręgu krajów, w których panowało od lat sowieckie rozwiązanie autorstwa komisarza Siemaszki. Nie obyło się jednak bez błędów.