Czy Parlament Europejski zreformuje polską służbę zdrowia? - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2009)
W Parlamencie Europejskim trwają właśnie prace nad nową dyrektywą, która uregulowałaby precyzyjnie prawa obywateli Unii Europejskiej do leczenia poza granicami swojego kraju. Dotychczas bowiem było ujęte dość ogólnikowo, co powodowało liczne spory między obywatelami a ich krajowymi, publicznymi ubezpieczycielami.