Sesja plenarna ISkuteczność i bezpieczeństwo miejscowych inhibitorów kalcyneuryny w leczeniu atopowego zapalenia skóry - Silny, Wojciech; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
W pracy przedstawiono nowe możliwości miejscowego leczenia atopowego zapalenia skóry (AZS) za pomocą inhibitorów kalcyneuryny. Cyklosporyny A (CsA), ze względu na dużą masę cząsteczkową, nie stosuje się w leczeniu miejscowym zmian skórnych w AZS, jednak miejscowo może być podawana w postaci płynnej do worka spojówkowego czy też do płukania jamy ustnej. Takrolimus 0,03 i 0,1% w maści, jak również pimekrolimus w kremie są z powodzeniem aplikowane w leczeniu zmian skórnych u chorych na AZS. Autorzy uważają, że inhibitory kalcyneuryny są skutecznymi miejscowymi niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi i mogą być stosowane u chorych na AZS we wszystkich przedziałach wiekowych. Stosuje się je w leczeniu ostrego i przewlekłego stanu zapalnego skóry, w obrębie wszystkich okolic ciała, w tym twarzy i szyi. Jak wykazały wyniki badań Reitamo, w przypadku takrolimusu po ustąpieniu stanu zapalnego skóry należy rozważyć jego profilaktyczne zastosowanie 2–3 razy w tygodniu w miejscach wcześniej zajętych procesem chorobowym. W pracy przedstawiono ponadto obecne stanowisko specjalistów dotyczące działań niepożądanych i bezpieczeństwa inhibitorów kalcyneuryny w leczeniu chorych na AZS. Autorzy uważają, że inhibitory kalcyneuryny są bezpiecznymi i skutecznymi lekami w terapii zmian skórnych u chorych na AZS.