Sesja plenarna III Kiła wrodzona – aktualne problemy - Chodynicka, Bożena; Serwin, Agnieszka Beata (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że około miliona ciężarnych kobiet w skali globalnej ponosi konsekwencje zakażenia krętkiem bladym w postaci poronienia, urodzenia dziecka z kiłą wrodzoną lub urodzenia przedwcześnie oraz z małą masą urodzeniową. Najwięcej przypadków kiły wrodzonej występuje w krajach rozwijających się, ale problem ten nie omija populacji krajów wysoko rozwiniętych. Większość żywych noworodków z kiłą wrodzoną rodzi się bez objawów swoistych. W pracy przedstawiono najważniejsze współczesne zagadnienia dotyczące kiły wrodzonej, czyli konieczność i zasady badania ciężarnych jako najlepszej metody profilaktyki, prawidłowe ich leczenie oraz nowe możliwości i zalecenia w zakresie diagnostyki kiły wrodzonej.