Praca z sesji tematycznychImikwimod w leczeniu rogowacenia słonecznego - Michajłowski, Igor; Włodarkiewicz, Adam; Sobjanek, Michał; Placek, Waldemar (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Imikwimod (IM) jest agonistą receptorów Toll-podobnych i stymuluje wrodzoną i nabytą odpowiedź immunologiczną poprzez indukcję syntezy i uwalniania wielu cytokin. Wykazuje pośrednie działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Niszczenie komórek następuje drogą apoptozy. Liczne badania potwierdzają skuteczność IM w leczeniu stanów przednowotworowych oraz nowotworów in situ skóry i błon śluzowych. W artykule przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat leczenia najczęstszego stanu przedrakowego skóry – rogowacenia słonecznego – za pomocą IM. Szczególną zaletą IM w tym przypadku wydaje się bardzo dobry efekt kosmetyczny. Objęcie leczeniem całego obszaru fotouszkodzonej skóry (również ognisk subklinicznych) decyduje o lepszym, długoterminowym wyniku terapeutycznym.