Technika oceny lokalizacji węzła wartowniczego w czerniaku umiejscowionym na skórze górnej części pleców - Jastrzębski, Tomasz; Lass, Piotr; Drucis, Kamil (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2009)
W przypadku umiejscowienia czerniaka na kończynach lub tułowiu technika badania jest prosta, a węzeł wartowniczy (WW) zazwyczaj identyfikowany. Umiejscowienie czerniaka na skórze pleców może jednak utrudniać identyfikację WW, gdyż po podaniu przyguzowym izotopu promieniowanie tła może być tak duże, że „zagłuszy” promieniowanie izotopu osadzonego w węzłach pachowych. W niniejszej pracy przedstawiono techniczne rozwiązanie tego problemu, które pomaga w identyfikacji WW w obrębie dołu pachowego w takiej sytuacji. Technika badania limfoscyntygraficzngo polega na ułożeniu chorego na brzuchu i przykryciu miejsca podania izotopu ołowianą płytką. Taki sposób postępowania zapewnia zminimalizowanie lub wykluczenie promieniowania z miejsca podania izotopu, które, nakładając się na promieniowanie z WW, uniemożliwiałoby jego identyfikację w obrębie dołu pachowego. Ułożenie chorego na brzuchu i wykonanie identyfikacji WW w opisany powyżej sposób umożliwia jego znalezienie w trakcie zabiegu operacyjnego. Istotą tej oceny jest uwidocznienie WW w limfoscyntygrafii. Wiemy wówczas, że w WW znajduje się izotop, co powoduje, że bez trudności możemy go zidentyfikować za pomocą ręcznego detektora promieniowania gamma.