Ciąża i poród u kobiet w wieku dojrzałym - Kubiak-Fortecka, Agnieszka; Wilczyński, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Kobiety XXI w. są bardziej aktywne w życiu społecznym i zawodowym niż ich poprzedniczki. Dążą do zdobycia odpowiedniego wykształcenia i statusu materialnego, oddalając od siebie macierzyństwo. Fakty te powodują, że matkami coraz częściej zostają kobiety powyżej 35. roku życia. Jest to możliwe dzięki technikom rozrodu wspomaganego. Należy jednak pamiętać, iż ciąża kobiet dojrzałych, choć ze względu na sam wiek nie jest ciążą wysokiego ryzyka, może się wiązać w różnorodnymi powikłaniami. U ciężarnych powyżej 35. roku życia statystycznie częściej występują obumarcia wewnątrzmaciczne płodu, poronienia, wady genetyczne, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca ciążowa i porody przedwczesne. Ciąże kobiet dojrzałych najczęściej są kończone drogą cięcia cesarskiego, przede wszystkim ze wskazań elektywnych. Dzieci kobiet powyżej 35. roku życia rodzą się zazwyczaj w dobrym stanie, ocenianym zarówno w skali Apgar, jak i na podstawie krwi pępowinowej. Ciąża kobiety dojrzałej – chociaż może być powikłana chorobami przewlekłymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca ciążowa – przy odpowiednio prowadzonej opiece perinatologicznej przebiega prawidłowo, a wyniki położnicze są porównywalne z wynikami kobiet młodszych.