Desmoid krezki jelita cienkiego imitujący mięśniaka macicy - Wójcik-Krowiranda, Katarzyna; Korczyński, Jerzy; Gottwald, Leszek; Bieńkiewicz, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
W pracy omówiono przypadek desmoidu krezki jelita cienkiego, imitującego mięśniak macicy u pacjentki operowanej z powodu macicy mięśniakowatej. Pacjentkę zakwalifikowano do histerektomii z powodu anemizujących, krwotocznych miesiączek oraz dolegliwości bólowych podbrzusza. Analiza przypadku potwierdza brak charakterystycznych objawów i wyróżniających cech w badaniach obrazowych desmoidu oraz przypadkowość rozpoznania. W pracy przedstawiono również przegląd piśmiennictwa związanego z diagnostyką i możliwościami terapeutycznymi desmoidów.