Mężczyźni kobiet menopauzalnychCzęść II. Relacje partnerskie i seksualne - Jakiel, Grzegorz; Pilewska-Kozak, Anna B.; Łepecka-Klusek, Celina; Tkaczuk-Włach, Joanna; Syty, Kinga (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Praca stanowi przegląd piśmiennictwa w zakresie relacji partnerskich/małżeńskich oraz seksualnych partnera kobiety menopauzalnej. Głównym powodem kryzysu więzi małżeńskich w rodzinach kobiet menopauzalnych jest mniejsze zainteresowanie życiem płciowym oraz przeżywanie „kryzysu wieku średniego” przez męża. Nerwowość partnera, drażliwość, zaburzenia pamięci, zmienność nastroju, objawy subdepresji bądź depresji to tylko nieliczne z objawów, które mogą występować u starzejącego się mężczyzny. Może ujawnić się podejrzliwość, zazdrość i lęk przed ewentualnymi młodszymi konkurentami. Największym problemem pary małżeńskiej, którą tworzy kobieta w okresie okołomenopauzalnym i równy jej wiekiem bądź starszy mężczyzna, są trudności związane ze sferą życia intymnego. Zmniejsza się liczba stosunków seksualnych w związku z dysfunkcją mężczyzny lub z powodu niechęci kobiety do współżycia. Wiele starszych heteroseksualnych par zaprzestaje współżycia z powodu zaburzeń erekcji i obniżonego popędu seksualnego. Relacje seksualne mężczyzn mogą być zaburzone przez czynniki kulturowe, religijne i społeczne. Okazuje się, że mężczyźni lepiej sytuowani i o wyższym poziomie wykształcenia wykazują większy popęd seksualny. Terapia farmakologiczna pomaga wielu mężczyznom przezwyciężyć problem dysfunkcji seksualnej. Wówczas kobieta, która z powodu dysfunkcji partnera zaakceptowała abstynencję seksualną, musi podjąć ponownie współżycie, niekiedy przezwyciężając utrudnienia biologiczne. Dowiedziono, że bodźcem do podejmowania współżycia seksualnego w omawianym okresie jest raczej zaangażowanie emocjonalne i otwartość na potrzeby partnera niż jego fizyczna atrakcyjność. Utrzymywanie relacji seksualnych przez osoby w starszym wieku jest naturalną potrzebą obojga partnerów, a zadaniem współczesnej medycyny jest zwalczanie biologicznych barier w realizacji tej potrzeby na tyle szybko, by nie doprowadzić do kryzysu związku.