Wpływ terapii hormonalnej na życie seksualne kobiet w okresie menopauzy - Bakalczuk, Grzegorz; Bakalczuk, Szymon (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Kompleksowe podejście do seksualności kobiety staje się szczególnie trudne w okresie menopauzalnym. Niedobór estrogenów powoduje zmiany anatomiczne oraz psychologiczne. Objawy menopauzalne mające wpływ na życie seksualne kobiety winny być leczone terapią hormonalną (HT) uwzględniającą wstawkę androgenną (tibolon). Wpływ terapii testosteronem i dehydroepiandrosteronem (DHEA) na życie seksualne kobiet wymaga nadal szerszych badań.