Zagrożenie cukrzycą typu 2 w okresie okołomenopauzalnym - Cieślik-Guerra, Urszula; Drzewoski, Józef (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Na naszych oczach dokonuje się przejście od medycyny naprawczej do medycyny zapobiegawczej, szczególnie w odniesieniu do chorób cywilizacyjnych. Nierozłączny tandem stanowią cukrzyca, zwłaszcza typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego (cardiovascular disease – CVD), których czynniki ryzyka i powikłania wzajemnie się splatają. Artykuł ten stanowi krótki przegląd piśmiennictwa poświęconego możliwościom zapobiegania cukrzycy typu 2 u kobiet w okresie okołomenopauzalnym, kiedy zagrożenie jej wystąpienia, podobnie jak CVD, znamiennie wzrasta.