Porównanie skuteczności leczenia kremem z acidum hyaluronicum i Ovarium compositum kobiet chorych na dystrofie sromu - Markowska, Janina; Mądry, Radosław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Cel badania: Porównawcza ocena wyników leczenia dystrofii sromu w trzech grupach kobiet – leczonych kremem z kwasem hialuronowym (acidum hyaluronicum), Ovarium compositum oraz tymi dwoma lekami jednocześnie. Materiał i metody: Badano 42 kobiety w wieku 26–85 lat (średnio 62 lata), u których rozpoznano dystrofie sromu. Krem z kwasem hialuronowym (Cicatridina) stosowano lokalnie na zmienione tkanki sromu, a Ovarium compositum w iniekcjach domięśniowych. Wyniki i wnioski: Krem z kwasem hialuronowym jest skutecznym preparatem w terapii lokalnej dystrofii sromu; u 92,8% kobiet uzyskano pozytywną odpowiedź na leczenie. Po leczeniu preparatem homeopatycznym Ovarium compositum pozytywną odpowiedź uzyskuje 85,7% kobiet chorych na dystrofie sromu.