Niemcy do bólu metodyczni - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Najważniejszym powodem prywatyzacji niemieckich szpitali jest dążenie do poprawy ich efektywności. Ma to spowodować, że publiczne pieniądze będą lepiej wykorzystywane. Aby jednak zwiększanie efektywności nie odbywało się kosztem pogorszenia jakości bądź dostępności usług, niezbędny jest sprawnie działający mechanizm kontrolny.