Podatek od zdrowia - Fronczak, Adam; Czupryniak, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2009)
Podatek VAT wpływa na atrakcyjność rynku inwestycyjnego, konkurencyjność pomiędzy przedsiębiorcami także na rynku usług medycznych. Rozwiązania w zakresie podatku VAT w krajach UE w tej dziedzinie zależą z jednej strony od uregulowań wspólnotowych (świadczenie usług i sprzedaż towarów przez ośrodki zdrowia), z drugiej – postanowień prawa krajowego (zakup usług i towarów na rzecz ośrodków zdrowia).