Meksykański test - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
– Podczas zamieszania z meksykańską grypą bardzo źle wypadły polskie służby sanitarno-epidemiologiczne, zwłaszcza gdy chodzi o styk tych służb z mediami, od których społeczeństwo czerpało wiedzę na temat grypy. Powinniśmy rzetelnie informować o zagrożeniach i sposobach ochrony przed nimi. Nie należy lekceważyć grypy, ale równocześnie nie wolno dopuścić do nieuzasadnionej paniki. W tym punkcie coś nie zagrało, jak powinno, komuś puściły nerwy, zagrożenie zostało wyolbrzymione – mówi w rozmowie z Menedżerem Zdrowia prof. Krzysztof Simon, prezes Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych.