Guzkowy przerost regeneracyjny wątroby - Gutkowski, Krzysztof; Hartleb, Marek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Guzkowy przerost regeneracyjny wątroby (nodular regenerative hyperplasia – NRH) jest rzadko występującym schorzeniem, charakteryzującym się łagodną transformacją guzkową miąższu wątroby bez tworzenia łącznotkankowych przegród między guzkami. Zalicza się go do grupy śródwątrobowych przyczyn niezależnego od marskości wątroby nadciśnienia wrotnego, które może powodować objawy bądź pozostawać klinicznie niejawne. Należy go podejrzewać u pacjentów z nadciśnieniem wrotnym, drożnymi dużymi naczyniami żylnymi wątroby, która nie wykazuje oznak włóknienia i przebudowy marskiej w badaniu histopatologicznym. Patogeneza NRH nie jest dobrze poznana, jednak istnieje wiele argumentów przemawiających za zakrzepową lub zapalną okluzją żyłek wrotnych jako pierwotną przyczyną adaptacyjnej reakcji regeneracyjnej wątroby. W przypadku rozpoznania NRH należy diagnozować chorych w kierunku wrodzonych i nabytych trombofilii, chorób mieloproliferacyjnych oraz autoimmunologicznych. Z powodu braku swoistego leczenia postępowanie ogranicza się do eliminacji czynników uszkadzających komórki śródbłonka, redukcji nadciśnienia wrotnego i leczenia przeciwkrzepliwego.