Dynamika reakcji emocjonalnych u chorych na nieswoiste zapalenia jelit - Froch, Beata; Zwolińska-Wcisło, Małgorzata; Bętkowska-Korpała, Barbara; Mach, Tomasz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
W niniejszej pracy omówiono czynniki psychologiczne wpływające na funkcjonalny stan chorych na nieswoiste zapalenia jelit (NZJ). W tej grupie wielu ludzi doświadcza różnego rodzaju trudności emocjonalnych z powodu choroby i leczenia. Najczęstszymi występującymi wówczas reakcjami są lęk, nastrój depresyjny, brak satysfakcji z życia oraz negatywna postawa wobec efektów leczenia. Istotną rolę odgrywają tu mechanizmy patofizjologiczne. Przedstawiono indywidualne cechy osobowości pacjenta mogące mieć wpływ na jego stan psychiczny i fizyczny, a tym samym proces zdrowienia. Zaprezentowano również dynamikę zmian reakcji emocjonalnych u chorych, pozwalających im na przystosowanie się do przewlekłej choroby. Opracowanie przedstawionych zagadnień ma na celu zrozumienie charakterystycznych reakcji psychologicznych chorych na NZJ i późniejsze adekwatne do tej wiedzy podejście do nich i zapewnienie lepszych efektów leczenia