Czy zakażenie Helicobacter pylori wpływa na częstość występowania kwaśnego refluksu żołądkowo-przełykowego u dzieci i młodzieży? - Parzęcka, Monika; Szaflarska-Popławska, Anna; Mierzwa, Grażyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Nadal niewyjaśniona jest rola zakażenia Helicobacter pylori w patogenezie i częstości występowania choroby refluksowej przełyku. Wpływ zakażenia H. pylori na częstość występowania kwaśnego refluksu żołądkowo-przełykowego zależy od miejsca toczącego się procesu zapalnego, współwystępowania zmian zapalnych błony śluzowej wpustu żołądka i przełyku, wirulencji bakterii oraz występowania zaburzeń motorycznych przewodu pokarmowego. Cel: Celem pracy była próba odpowiedzi na pytania, czy zakażenie H. pylori wiąże się z częstością występowania kwaśnego refluksu żołądkowo-przełykowego u dzieci i młodzieży oraz czy na te zależności ma wpływ zapalenie błony śluzowej wpustu żołądka i przełyku. Materiał i metody: Badaniem objęto 214 pacjentów powyżej 3. roku życia z objawami dyspeptycznymi, u których wykonano badania endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz pH-metryczne przełyku. Zakażenie H. pylori potwierdzano w badaniu histopatologicznym i/lub w teście ureazowym oraz mocznikowym teście oddechowym. Wyniki: Wśród badanych było 101 pacjentów, u których stwierdzono zakażenie H. pylori [grupa I (n = 101)]. W 50 przypadkach wynik badania pH-metrycznego w tej grupie okazał się nieprawidłowy [grupa Ia (n = 50)], a u 51 pacjentów indeks refluksowy był poniżej 4% [grupa Ib (n = 51)]. Do grupy II zakwalifikowano 113 pacjentów (n = 113), u których wykluczono zakażenie H. pylori. W tej grupie u 56 pacjentów rozpoznano kwaśny refluks żołądkowo-przełykowy [grupa IIa (n = 56)], w 57 przypadkach wykluczono tę chorobę [grupa IIb (n = 57)]. Nie zaobserwowano różnicy między częstością (%) występowania tego schorzenia w porównywanych grupach (p = 0,99, ns). Makroskopowe zmiany zapalne błony śluzowej przełyku odnotowano u 13 pacjentów w grupie pacjentów z zakażeniem H. pylori (grupa I) [13 z 101 (12,8%)] oraz u 11 osób bez zakażenia (grupa II) [11/113 (9,7%)]. Różnica nie była istotna statystycznie (p = 0,47, ns). Zapalenie błony śluzowej wpustu stwierdzono tylko u 3 pacjentów. Wnioski: 1. Zakażenie H. pylori nie wpływało na częstość występowania GERD u dzieci i młodzieży. 2. Występowanie zmian zapalnych błony śluzowej przełyku nie było zależne od zakażenia H. pylori i występowania GERD.