Wpływ zmian hormonalnych zachodzących w organizmie kobiety na stan skóry - Rokowska-Waluch, Anita; Kałużyńska, Katarzyna; Chojnicki, Michał; Pawlaczyk, Mariola (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Budowa, funkcjonowanie i wygląd skóry są wypadkową działania wielu czynników endogennych i egzogennych, zmieniających się w różnych okresach życia. Wiek biologiczny i stan hormonalny pozwalają wyróżnić określone fazy w życiu kobiety (noworodkową, dzieciństwo, dojrzewanie, okres rozrodczy, przekwitanie i starość), dla których charakterystyczne są pewne stany fizjologiczne i chorobowe skóry. Wiele zaburzeń może pojawić się jednak w każdym przedziale wiekowym. Cel pracy: Celem pracy było zebranie danych na temat najczęściej występujących zmian skórnych w różnych okresach życia kobiet. Materiał i metodyka: Badanie przeprowadzono za pomocą specjalnie opracowanego kwestionariusza u 100 losowo wybranych kobiet powyżej 25. roku życia. Udział w badaniu był dobrowolny i anonimowy. Pytania ankiety dotyczyły danych demograficznych oraz występowania i sposobów postępowania w przypadku problemów skórnych w wieku pokwitania, podczas ciąży i menopauzy. Wyniki: Najczęściej obserwowanym problemem dermatologicznym okresu dojrzewania okazał się łojotok skóry owłosionej głowy. Podczas ciąży spośród różnych wymienianych zmian skórnych dominowały rozstępy na piersiach i brzuchu. Kobiety w wieku okołomenopauzalnym skarżyły się głównie na napadowy rumień skóry twarzy. Wnioski: Uzyskane wyniki wskazały, że niewiele kobiet korzysta z porad lub podejmuje leczenie pod kierunkiem specjalisty.