Przypadek zaawansowanego raka kolczystokomórkowego okolicy skroniowej - Bilewicz, Robert; Doroszyńska-Tomczyk, Magdalena; Dalke, Krzysztof; Świątkiewicz, Andrzej; Zieliński, Andrzej (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Wprowadzenie: Rak skóry jest najczęstszym nowotworem złośliwym u człowieka. Przeważnie lokalizuje się na częściach odsłoniętych, narażonych na promieniowanie słoneczne. Leczeniem z wyboru raków skóry jest leczenie chirurgiczne. Cel pracy: Przedstawienie przypadku i strategii postępowania z chorym z zaawansowanym rakiem skóry głowy. Opis przypadku: Mężczyznę, lat 88, z rozległą wznową raka skóry okolicy skroniowej, którego główną dolegliwością był silny ból głowy, leczono chirurgicznie. Usunięto guz podczas operacji selektywnej układu chłonnego szyi i rekonstrukcji ubytków poresekcyjnych. Ubytek skóry pokryto płatem skóry zrotowanym z okolicy ciemieniowej. Wynik badania histopatologicznego wykazał obecność raka podstawnokomórkowego. Nie potwierdzono przerzutów do regionalnych węzłów chłonnych. Po 5 miesiącach obserwacji wystąpiła wznowa miejscowa. Za pomocą biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej guza wykazano raka płaskonabłonkowego. Zastosowano wówczas leczenie paliatywne. Wnioski: Rozległa resekcja guza złośliwego głowy i szyi w wybranych przypadkach jest możliwa i korzystniejsza mimo złego rokowania niż zastosowanie leczenia zachowawczego. Pojawienie się rozbieżności histopatologicznych w tych przypadkach nie wpływa na zaplanowanie taktyki postępowania. W leczeniu chirurgicznym rozległych ubytków skóry głowy i szyi można zastosować płaty lokalne. Wymagane jest wówczas leczenie interdyscyplinarne.