Czy terapia fotodynamiczna może być zastosowana do leczenia czerniaka? - Wawrzuta, Anna; Saczko, Jolanta; Kulbacka, Julita; Chwiłkowska, Agnieszka (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2009)
Czerniak złośliwy jest nowotworem charakteryzującym się dużą złośliwością z powodu szybkiego wzrostu, wczesnych i licznych przerzutów oraz niewielkiej podatności na leczenie. Zastosowanie terapii fotodynamicznej (ang. photodynamic therapy – PDT) otwiera nowe perspektywy w walce z nim. Powstałe w jej wyniku reaktywne formy tlenu indukują w komórce efekt cytotoksyczny. Dochodzi do dezintegracji struktur wewnątrzkomórkowych oraz modulacji informacji genetycznej, wynikiem czego jest śmierć komórki. Wyniki badań wykazują, że PDT powoduje śmierć komórek nowotworowych na drodze dwóch mechanizmów – nekrozy i apoptozy. Szczególnie istotny jest ten drugi proces. Eliminuje on tkankę nowotworową bez przebiegu reakcji zapalnej w organizmie. W niniejszej pracy opisano mechanizm PDT oraz możliwości jej wykorzystania w leczeniu czerniaka skóry.