Ściernisko czy San Francisco - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2009)
– Nigdy nie dzieje się tak, że wszystkie placówki, wszystkie oddziały dokonują z dnia na dzień jednorazowego skoku w nowoczesność, po którym wszyscy budzą się w innym świecie. Zawsze jest to proces powolny. Ktoś najpierw musi się wyłamać z bylejakości, podnieść poprzeczkę, postawić ambitne zadanie i je zrealizować. Pojawia się nowa jakość, nowe standardy, a inni chcą czy nie chcą muszą do nich dołączyć. Inaczej wypadną z gry, zostaną wyeliminowani, nikt nie będzie korzystał z ich usług. Tak samo dzieje się w Polsce – mówi w wywiadzie dla Menedżera Zdrowia Jarosław J. Fedorowski, profesor Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie, prezes Szpitali Polskich SA.