Pięć lat bez lekarzy - Wojteczek, Justyna (Menedżer Zdrowia, 2009)
Mamy pokolenie dziadków i wnuków – rodziców brak. O czym mowa? Dotyka nas luka pokoleniowa wśród lekarzy. W latach 90. przez 5 lat sztucznie ograniczono nabory na studia medyczne. Efektem ostrego limitowania ich liczby jest dzisiejszy niedobór wykwalifikowanej kadry medycznej. Szczególnie tej w średnim wieku. Czeka nas 5 lat poważnych kłopotów i braków.