Kelleher w szpitalu - Mołdach, Robert (Menedżer Zdrowia, 2009)
Zwykło się uważać, że dla każdego przedsiębiorstwa najważniejszy jest klient i działania organizacyjne muszą być jemu właśnie podporządkowane. U nas najważniejszy jest pacjent – pobrzmiewa w misji niejednego ośrodka. Jednak w sferach gospodarki, gdzie przedsiębiorca ma przewagę nad klientem, gdyż ten bezwarunkowo potrzebuje jego produktów, a rynek funkcjonuje w ramach ograniczonej konkurencji lub silnej regulacji, zaspokojenie potrzeb klienta osiąga się znacznie lepiej koncentrując się w pierwszej kolejności na pracowniku.