Uwaga – przetarg! - Popławski, Kazimierz (Menedżer Zdrowia, 2009)
Podstawowym zadaniem szpitala jest leczenie pacjentów. Pozostałymi aspektami działalności szpitala, w tym utrzymaniem czystości i higieny, mogą zająć się firmy zewnętrzne. To ważna decyzja, mająca istotny wpływ nie tylko na koszty działalności szpitala, ale przede wszystkim na zdrowie i bezpieczeństwo pacjentów.