Remont serca szpitala - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2009)
Blok operacyjny jest jedną z najdroższych jednostek organizacyjnych zakładów opieki zdrowotnej. Wynika to przede wszystkim z konieczności wyposażenia go w kapitałochłonny sprzęt, zatrudnienia wysoko kwalifikowanej, a tym samym drogiej kadry oraz utrzymania gotowości działania. Koszt budowy bloku wynosi 3700–6000 zł za metr kwadratowy.