Artykuł oryginalny Zamknięcie uszka lewego przedsionka przy użyciu systemu PLAATO u chorych wysokiego ryzyka z migotaniem przedsionków – obserwacja długoterminowa - Kukuła, Krzysztof; Kłopotowski, Mariusz; Konka, Marek; Witkowski, Adam; Rużyłło, Witold (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Wstęp: Antagoniści witaminy K pozostają lekami z wyboru w prewencji udarów niedokrwiennych u chorych z migotaniem przedsionków i wysokim ryzykiem incydentów zakrzepowo-zatorowych. Duży odsetek chorych nie otrzymuje jednak zalecanego leczenia z powodu chorób towarzyszących lub wcześniejszych powikłań związanych z leczeniem przeciwkrzepliwym. W takich przypadkach alternatywą dla antagonistów witaminy K może być przezskórne zamknięcie uszka lewego przedsionka, które jest źródłem ok. 90% skrzeplin odpowiedzialnych za udar niedokrwienny w przebiegu migotania przedsionków. Cel: Ocena bezpieczeństwa i skuteczności przezskórnego zamknięcia uszka lewego przedsionka przy użyciu systemu PLAATO w obserwacji długoterminowej. Metody: Do badania włączono 6 chorych z migotaniem przedsionków i wysokim ryzykiem mózgowych incydentów niedokrwiennych, u których podjęto próbę przezskórnego zamknięcia uszka lewego przedsionka z użyciem systemu PLAATO w ramach Europejskiego Badania PLAATO. Informacje o chorych podczas obserwacji zbierano w czasie regularnych wizyt ambulatoryjnych i poprzez kontakt telefoniczny. Wyniki: Przezskórne zamknięcie uszka lewego przedsionka było skuteczne u 5 chorych (83,3%). W jednym przypadku nie implantowano okludera z powodu nietypowej anatomii uszka. Nie obserwowano powikłań okołozabiegowych. W skali CHADS2 ryzyko chorych oceniono średnio na 3 punkty (2–5). Mediana czasu obserwacji wyniosła 54 miesiące (48–59 miesięcy). Wszyscy chorzy zaprzestali przyjmowania antagonisty witaminy K. Żaden chory nie umarł, u żadnego nie wystąpił udar niedokrwienny mózgu. Nie obserwowano krwawień wewnątrzczaszkowych ani krwawień z przewodu pokarmowego. Wnioski: Przezskórne zamknięcie uszka lewego przedsionka przy pomocy systemu PLAATO jest technicznie możliwe do wykonania i wydaje się skuteczne w profilaktyce udarów niedokrwiennych u chorych wysokiego ryzyka z migotaniem przedsionków. Niezbędne są jednak duże badania z randomizacją, które jednoznacznie ustalą korzyści związane z tym sposobem leczenia.