Artykuł oryginalnyProblemy związane z przezcewnikowym zamykaniem mięśniowych ubytków międzykomorowych na przykładzie dwóch przypadków - Szkutnik, Małgorzata; Białkowski, Jacek; Dymitrow, Lyubomir; Kaneva, Anna; Lazarov, Stoyan; Tsonzarova, Margarita (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2009)
Cel: Analiza przypadków 2 dzieci (w wieku 8 i 11 lat), u których ubytek mięśniowej części przegrody międzykomorowej (mVSD) (o średnicy odpowiednio 5 i 6 mm w badaniu echokardiograficznym) zamknięto interwencyjnie. Oboje dzieci miały objawy istotnego przecieku lewo-prawego. Metody i wyniki: U pierwszego chorego wszczepiono 6-milimetrową zatyczkę Amplatzer Muscular VSD Occluder (MVSDO) z dojścia tętniczego. Przyczyną były problemy techniczne z przeprowadzeniem systemu podawania przez VSD od strony żylnej. W drugim przypadku (z ubytkiem w części napływowej) zastosowano zatyczkę MSDO 8 mm. W trakcie obu zabiegów nie obserwowano powikłań. W drugim przypadku 3 dni po zabiegu zarejestrowano istotną niedomykalność zastawki trójdzielnej. Implant usunięto, VSD zamknięto chirurgicznie i uszkodzoną zastawkę zrekonstruowano operacyjnie. Wnioski: W trakcie zabiegu przezcewnikowego zamykania mVSD i po jego wykonaniu mogą wystąpić trudne do przewidzenia problemy i powikłania.