KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHAnaliza wpływu wybranych czynników na zmiany okołooperacyjnego stężenia mleczanów we krwi u chorych poddanych operacji pomostowania aortalno-wieńcowego z użyciem krążenia pozaustrojowego - Wilczyński, Mirosław; Krzych, Łukasz; Gierek, Danuta; Białek, Krzysztof; Bochenek, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Stężenie mleczanów we krwi jest odzwierciedleniem proporcji pomiędzy ilością dostarczonego tlenu a jego zużyciem w tkankach zaopatrywanych przez mikrokrążenie. Znaczenie stężenia mleczanów w surowicy krwi u chorych poddanych zabiegom kardiochirurgicznym może mieć ważne znaczenie prognostyczne. Cel: Autorzy pracy podjęli próbę oceny wpływu wybranych czynników przed- i pooperacyjnych na stężenie mleczanów w surowicy krwi chorych poddanych operacji pomostowania tętnic wieńcowych z użyciem krążenia pozaustrojowego. Materiał i metody: Wieloczynnikowej analizie poddano dane od 132 chorych. W badaniu analizowano podstawowe dane demograficzne i kliniczne, takie jak: wiek, płeć, BMI, klasę czynnościową według NYHA, klasę według CCS, obecność cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, wartość hemoglobiny i hematokrytu, a także ryzyko okołooperacyjne według algorytmów EUROSCORE i logistic EUROSCORE. Ponadto analizie poddano podstawowe dane śródoperacyjne, takie jak: czas trwania krążenia pozaustrojowego (CPBT) i czas zakleszczenia aorty (CCT) oraz pooperacyjne wartości hemoglobiny i hematokrytu. Oznaczeń stężenia mleczanów z krwi tętniczej dokonywano w czterech przedziałach czasowych: dwukrotnie przed operacją, przed indukcją i po indukcji znieczulenia oraz dwukrotnie po operacji, pomiędzy 12. a 24. godziną po zabiegu. Wyniki: Wyniki analizy wielu zmiennych wykazały, że pooperacyjne stężenie mleczanów znamienne statystycznie zależało od czasu krążenia pozaustrojowego (zależność dodatnia), pooperacyjnego stężenia hemoglobiny (zależność ujemna) oraz stężenia przedoperacyjnego mleczanów (zależność dodatnia). Przedoperacyjne i pooperacyjne stężenia mleczanów u operowanych chorych znamiennie statystycznie zależały również od wartości EUROSCORE i logistic EUROSCORE – powszechnie stosowanej skali oceny ryzyka okołooperacyjnego. Wnioski: Przedstawione wyniki potwierdzają przydatność oznaczania stężenia mleczanów jako parametru prognostycznego, powikłań pooperacyjnych zabiegów z użyciem krążenia pozaustrojowego.