Czy pacjenci przed pobraniem krwi do badań laboratoryjnych są pytani o zgodę na wykonanie tego zabiegu leczniczego? - Wroński, Konrad; Cywiński, Jarosław; Bocian, Roman; Depta, Adam; Dziki, Adam (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2009)
Wprowadzenie: Pobieranie krwi od chorego zarówno w warunkach ambulatoryjnych, jak i szpitalnych jest jednym z zabiegów medycznych, na który pacjent musi wyrazić zgodę. W przypadku zabiegu lekarskiego, podczas którego dochodzi do naruszenia integralności cielesnej, lekarz musi dokładnie poinformować pacjenta o zakresie wykonywanych czynności. Cel pracy: Celem pracy było sprawdzenie, czy pacjenci przed pobraniem krwi do badań laboratoryjnych byli pytani o zgodę na wykonanie tego zabiegu. Materiał i metody: Grupę 500 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi poddano badaniu przeprowadzonemu za pomocą ankiety własnego opracowania, w której zastosowano narzędzia pozwalające sprawdzić, czy pacjenci przed pobraniem krwi do badań laboratoryjnych byli pytani o zgodę na wykonanie tego zabiegu. Niezbędne obliczenia przeprowadzono za pomocą pakietów: STATISTICA 7.1 i EXCEL 2008. Wyniki: Analiza wyników badań wykazała, że 394 (78,8%) ankietowanych nie było pytanych przed pobraniem krwi do badań laboratoryjnych o zgodę na wykonanie tego zabiegu, natomiast 106 (21,2%) respondentów było innego zdania. W przypadku 469 (93,8%) pacjentów lekarz udzielił wyczerpujących informacji, do jakiego rodzaju badań zostanie pobrana krew chorego, 31 (6,2%) respondentów nie usłyszało takich informacji. Wnioski: Zdecydowana większość pacjentów nie była pytana o wyrażenie zgody na pobranie krwi do badań laboratoryjnych. Personel medyczny musi dokładnie znać prawa dotyczące pobierania krwi od pacjentów.