TORAKOCHIRURGIAWyniki wycięcia płuca u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca - Gibas, Artur; Chwirot, Piotr; Rzyman, Witold (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Wycięcie płuca u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP) obarczona jest wysoką śmiertelnością oraz dużym odsetkiem powikłań. Niestety, ten typ zabiegu stanowi 10–30% wszystkich zabiegów resekcyjnych z powodu późnego wykrywania NDRP. Cel: Celem pracy jest ocena wczesnych i odległych wyników leczenia chirurgicznego chorych na raka płuca. Materiał i metody: Czterysta czterdzieści sześć (31%) pneumonektomii wykonano u 1439 chorych na NDRP operowanych w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego w okresie od 1993 do 2000 roku. Mediana wieku wyniosła 64 lata (36–78 lat). Wykonano 194 (43,5%) prawostronnych i 252 (56,5%) lewostronnych resekcji płuca. Trzydzieścioro chorych (6,7%) otrzymało uzupełniające leczenie onkologiczne. Wyniki: Mediana przeżycia wyniosła 16 miesięcy, a pięcioletnie przeżycie dotyczyło 116 ze 446 (26%) chorych. W okresie okołooperacyjnym zmarło 36 spośród 446 operowanych chorych (8,1%), w tym 75% po prawostronnej i 25% po lewostronnej pneumonektomii. U 177 (39,7%) chorych wystąpiły powikłania pooperacyjne. Najsilniejszym czynnikiem wpływającym na długość przeżycia było patologiczne stadium zaawansowania NDRP – pTNM (p < 0,0001). Mediana przeżycia w miesiącach dla odpowiednich stadiów choroby wyniosła: Ib – 41, IIb – 22, IIIa – 14 i IIIb – 11. Mediana przeżycia chorych na raka wielkokomórkowego, gruczołowego i płaskonabłonkowego wyniosła odpowiednio: 6, 12 i 21 miesięcy (p = 0,03). Chorzy po lewostronnej pneumonektomii żyli dłużej niż chorzy po wycięciu prawego płuca (21 vs 12 miesięcy; p = 0,002). Wiek (p = 0,45), choroby współistniejące (p = 0,33) i inne czynniki ryzyka (np. utrata masy ciała; p = 0,34) nie miały wpływu na przeżycie, natomiast miały wpływ na częstość występowania powikłań pooperacyjnych (p < 0,0001). Wnioski: Operacja wycięcia płuca obarczona jest wysokim odsetkiem powikłań i zgonów okołooperacyjnych i dlatego powinna być przeprowadzana u wybranych chorych. Mężczyzna w wieku powyżej 67 lat, u którego planuje się wykonanie prawostronnego wycięcia płuca z powodu wielkokomórkowego raka płuca w stadium > IIb jest najgorszym kandydatem do takiej operacji.