REHABILITACJAOcena skuteczności fizjoterapii przygotowawczej do leczenia operacyjnego miąższu płucnego prowadzonej w warunkach domowych i szpitalnych - Bal-Bocheńska, Monika; Kądziołka, Wojciech; Kądziołka, Joanna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Cel: Ocena poprawy wydolności oddechowej chorych z granicznymi wartościami spirometrycznymi, którzy byli przygotowywani do zabiegów operacyjnych resekcji miąższu płucnego, objętymi jednakowym programem ćwiczeń fizjoterapeutycznych w warunkach domowych i w pracowni fizjoterapii. Materiał i metody: Dziesięciodniowy program fizjoterapii przedoperacyjnej dla 50 losowo wybranych chorych. Chorzy ci mieli ograniczone wartości spirometryczne w pierwszym badaniu kwalifikującym do zabiegu operacyjnego. Podzielono ich losowo na dwie równe grupy – A i B – w każdej po 25 osób. Grupę A stanowili pacjenci przygotowywani przez terapeutę w pracowni fizjoterapii w trakcie pobytu w szpitalu. Grupę B stanowili chorzy samodzielnie wykonujący program ćwiczeń w warunkach domowych. Postępowanie w tak zaplanowanym schemacie było prowadzone przez okres 10 dni w obu grupach przygotowywanych chorych 3 razy dziennie. Wyniki: Zastosowanie 10-dniowego programu fizjoterapii przedoperacyjnej w grupie A przyniosło poprawę wartości spirometrycznych. Wzrost w przypadku VC% wyniósł 25,6%, a FEV1 wzrosło o 23,9%, co pozwoliło na ponowną analizę wydolności oddechowej i umożliwiło zakwalifikowanie 25 pacjentów z tej grupy do zabiegu. Natomiast w grupie B taka poprawa nie zaistniała. VC% wzrosło o 7,8%, a FEV1 o 10,9%. Tylko 11 chorych z tej grupy zakwalifikowało się do zabiegu, natomiast pozostali zostali ponownie objęci programem ćwiczeń w warunkach pracowni fizjoterapii szpitala. Wnioski: 1. Przeprowadzone badanie wykazało zasadność stosowania fizjoterapii przedoperacyjnej w warunkach szpitalnych. 2. Nie uzyskano planowanej poprawy wartości spirometrycznych w grupie chorych przygotowywanych do zabiegu w warunkach domowych z powodu braku systematyczności lub zaniechania ćwiczeń bez nadzoru. 3. W grupie A chorych przygotowywanych w warunkach szpitalnych zanotowano znaczną poprawę wartości oddechowych kwalifikującą ich do leczenia operacyjnego, co wskazuje na znaczną wartość prezentowanego programu.