TORAKOCHIRURGIAKlasyfikacja zwężeń krtaniowo-tchawiczych - Wierzbicka, Małgorzata; Szyfter, Witold; Popko, Mariola (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Zwężenia krtaniowo-tchawicze (ang. laryngo-tracheal stenosis – LTS) są stosunkowo rzadko występującym stanem chorobowym. W celu wyboru metody leczenia, a następnie oceny jego wyników, ważna jest ich szczegółowa diagnostyka oraz odpowiednia klasyfikacja. Metodami oceny LTS stanowiącymi podstawę klasyfikacji, a następnie leczenia są badanie endoskopowe oraz metody obrazowe. Cel pracy: Charakterystyka różnych systemów klasyfikacji LTS, oceniająca ich zalety i wady, dokonana na podstawie przeglądu piśmiennictwa. Podjęcie próby wyboru klasyfikacji najbardziej odpowiedniej do jednolitego zastosowania na oddziałach laryngologii i torakochirurgii w Polsce. Materiał i metody: Retrospektywna analiza chorych leczonych w Klinice Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w latach 1999–2008 z powodu LTS. Chorych analizowano pod względem: płci, wieku, przyczyny zwężenia, stopnia zwężenia według Cottona, wyników leczenia według subiektywnej skali duszności. Wyniki: Spośród 124 chorych leczonych z powodu LTS, 118 zwężeń było wynikiem przedłużonej intubacji lub wysokiej tracheotomii, 3 LTS – choroby Wegnera, 1 LTS choroby Stilla, 1 – wola Riedla, 1 – choroby Schimmelpennig-Feuerstein-Mim. U 77 chorych zwężenie było zlokalizowane w okolicy głośniowo-podgłośniowej, u 12 było ograniczone do okolicy podgłośniowej, a u 35 do tchawicy. Stopień zwężenia według Cottona u 5 pacjentów oceniono jako I, u 37 – II, u 45 – III i u 37 jako IV. Wnioski: W realiach pracy chirurga laryngologa lub torakochirurga w Polsce stosowanie wieloparametrowych, skomplikowanych systemów jest mało realne. Optymalne natomiast wydaje się połączenie dwóch skal: według Cottona i subiektywnej skali duszności. Pierwsza jest powszechnie przyjęta i szeroko stosowana, natomiast druga nie wymaga czasochłonnego zaangażowania lekarza. Atutem takiej kompilacji byłoby zastosowanie jednocześnie skali obiektywnej i subiektywnej, obu uzupełniających się i o wysokim wzajemnym stopniu korelacji, co potwierdziły doniesienia literaturowe i doświadczenia własne autorów.