KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHChirurgiczna plastyka ujść tętnic wieńcowych – doświadczenia własne - Trzciński, Robert; Hirnle, Tomasz; Sobkowicz, Bożena; Lewczuk, Anna; Adamczuk, Anna; Dmitruk, Iwona; Juszczyk, Grzegorz; Cydzik, Mariusz; Jakubów, Piotr; Frank, Marek; Janiszewski, Wawrzyniec (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Izolowane zwężenie ujść tętnic wieńcowych jest chorobą rzadką, wymagającą leczenia kardiochirurgicznego. Mimo że operacja pomostowania tętnic wieńcowych jest standardem w leczeniu pacjentów ze zwężeniem ujść tętnic wieńcowych, chirurgiczna rekonstrukcja ujścia może być rozważana jako metoda alternatywna, oszczędzająca materiał na pomosty. Cel pracy: Celem pracy była ocena wyników chirurgicznej rekonstrukcji ujść tętnic wieńcowych. Materiał i metody: Od listopada 2003 roku do kwietnia 2007 roku chirurgiczną plastykę ujść tętnic wieńcowych wykonano u 5 chorych. U 3 przeprowadzono rekonstrukcję ujścia lewej tętnicy wieńcowej (LTW), u 2 rekonstrukcję prawej tętnicy wieńcowej (PTW). U 2 chorych oprócz plastyki ujścia wykonano dodatkowo wszczepienie pomostów do tętnic wieńcowych, u 1 – operację zastawkową. Efekt plastyki ujścia oceniano śródoperacyjnie metodą echokardiograficzną oraz angiograficznie po operacji. Wyniki: Wszyscy chorzy pomyślnie przeszli operację i okres pooperacyjny. Żaden z pacjentów nie wymagał ponownej interwencji kardiochirurgicznej. Kontrola echokardiograficzna i angiograficzna wykazały prawidłowy efekt plastyki. Wnioski: 1. Chirurgiczna rekonstrukcja pnia ujść tętnic wieńcowych jest bezpieczna, przywraca fizjologiczny napływ do tętnic wieńcowych i perfuzję przez mięsień serca. Daje możliwość zastosowania w przyszłości technik kardiologii inwazyjnej lub pomostowania aortalno-wieńcowego. 2. Śródoperacyjna echokardiografia przezprzełykowa jest wystarczająca w celu oceny wyniku operacji.