TORAKOCHIRURGIALeczenie zwężeń krtaniowo-tchawiczych - Szyfter, Witold; Wierzbicka, Małgorzata; Popko, Mariola; Pastusiak, Tomasz; Balcerowiak, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Wstęp: Zwężenia krtaniowo-tchawicze (ang. laryngo-tracheal stenosis – LTS) są stosunkowo rzadko występującym stanem chorobowym, jednakże ich liczba rośnie z powodu wykonywanej tracheotomii, intubacji, naświetlania, chirurgii krtani czy z przyczyn jatrogennych. Istnieje wiele technik leczenia LTS. Cel: Charakterystyka i analiza różnych technik i wyników leczenia LTS w Klinice Laryngologii w Poznaniu na przestrzeni 10 lat. Materiał i metody: Dane 124 chorych leczonych w Klinice Otolaryngologii i Onkologii Laryngologicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu w latach 1999–2008 z powodu LTS były analizowane retrospektywnie pod względem: wieku, płci, lokalizacji i stopnia zwężenia, chorób towarzyszących (cukrzyca, otyłość, refluks żołądkowo-przełykowy) oraz wyników leczenia według subiektywnej skali duszności. Wyniki: Wśród 124 chorych leczonych z powodu LTS było 63 mężczyzn i 59 kobiet. Średnia wieku wynosiła 48 lat. U 77 chorych zwężenie było zlokalizowane w okolicy głośniowo-podgłośniowej, u 12 było ograniczone do okolicy podgłośniowej, a u 35 do tchawicy. Stopień zwężenia według Cottona u 5 pacjentów oceniono jako I, u 37 – II, u 45 – III i u 37 – jako IV. Spośród 124 pacjentów 46 miało uprzednio wykonaną tracheotomię, 11 nie udało się ostatecznie dekaniulować. W grupie pacjentów leczonych metodami endoskopowymi 6 pacjentów wymagało powtórzenia zabiegu. Wśród 12 pacjentów poddanych segmentowej resekcji krtaniowo-tchawiczej i resekcji tchawicy 5 pacjentów miało krótki odcinek zwężenia ( 4 cm). Wnioski: Podstawowym leczeniem zwężeń krtaniowo-tchwiczych jest leczenie chirurgiczne. Zabiegi endoskopowe (dylatacje, laser) wymagają często powtórzenia. W niektórych przypadkach tracheotomia musi być utrzymana. Szybki powrót do zdrowia, krótki okres hospitalizacji i doskonałe wyniki leczenia były uzyskiwane wśród pacjentów poddanych segmentowej resekcji pierścienno-tchawiczej. Segmentowe resekcje pierścienno-tchawicze są godnym zaufania sposobem leczenia rekonstruującym drogi oddechowe, bez względu na przyczynę leżącą u podłoża zwężenia podgłośniowego. Segmentowa resekcja krtaniowo-tchawicza i resekcja tchawicy jest metodą z wyboru w leczeniu LTS. Leczenie LTS laryngofissurą z implantacją T-drenu jest metodą przestarzałą.