DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMOperacja pomostowania aortalno-wieńcowego pozostaje optymalnym leczeniem u pacjentów z zaawansowaną postacią wielonaczyniowej choroby wieńcowej – wnioski z badań wieloośrodkowych - Dominiak, Marcin; Drożdż, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Choroba wieńcowa stanowi główną przyczynę zgonów w Europie. Wiele opublikowanych w ostatnich latach badań porównywało koronaroplastykę z użyciem stentów metalowych z leczeniem kardiochirurgicznym u pacjentów z wielonaczyniową chorobą wieńcową. Dotychczasowe wyniki wskazywały na podobny odsetek przeżyć, ale wyższą częstość rewaskularyzacji w grupie leczonej przez kardiologów interwencyjnych w porównaniu z chorymi operowanymi. W badaniu SYNTAX oceniano, czy koronaroplastyka z użyciem stentu uwalniającego lek jest postępowaniem nie gorszym niż operacja pomostowania aortalno-wieńcowego u chorych z trójnaczyniową chorobą wieńcową. Wyniki wskazują, że leczenie kardiochirurgiczne związane było z mniejszą częstością występowania dużych incydentów sercowych, mózgowo-naczyniowych oraz konieczności ponownej rewaskularyzacji, a jedynie większym ryzykiem udaru mózgu w okresie 12-miesięcznej obserwacji. Tak więc, w świetle „medycyny opartej na faktach”, pomostowanie aortalno-wieńcowe nadal pozostaje rekomendowanym sposobem rewaskularyzacji pacjentów z trójnaczyniową chorobą wieńcową.