NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIA Pierwsze doświadczenia w klinicznym zastosowaniu systemu wspomagania serca pompą rotacyjną Levitronix® - Pawlak, Szymon; Śliwka, Joanna; Przybylski, Roman; Grzybowski, Adam; Pacholewicz, Jerzy; Urbańska, Ewa; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2009)
Autorzy przedstawiają dwa pierwsze w Polsce zastosowania wspomagania serca pompą rotacyjną Levitronix®. Pierwszym pacjentem było 4-letnie dziecko o masie ciała 10 kg z kardiomiopatią restrykcyjną oczekujące na przeszczep. Stan dziecka w ciągu 21 dni stopniowo się stabilizował, a parametry biochemiczne ulegały normalizacji. W trakcie wspomagania wystąpiło powikłanie zatorowe ośrodkowego układu nerwowego, które skutkowało niekorzystnym przebiegiem i zgonem dziecka. Drugim pacjentem był 57-letni mężczyzna w pierwszej dobie po przeszczepie serca, u którego wystąpiły objawy niewydolności prawej komory. Zastosowanie wspomagania umożliwiło powrót funkcji komory, wyrównanie parametrów biochemicznych i wyszczepienie systemu po 13 dniach leczenia.