Ekspresja markera limfangiogenezy Prox-1 w raku jajnika - Mazurek, Magdalena; Bednarek, Wiesława; Jach, Robert; Kotarski, Józef (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Limfangiogeneza w raku jajnika jest mało poznana. Naczynia limfatyczne wspomagają wzrost guza, a jednocześnie są główną drogą przerzutów komórek nowotworowych. Ocena ekspresji wybranych markerów śródbłonka naczyń limfatycznych może być przydatna do oceny przebiegu procesu limfoangiogenezy, oceny zezłośliwienia guza oraz zdolności do powstawania przerzutów. Szczególnie obiecujące mogą być badania nad ekspresją białek specyficznych dla limfangiogenezy, takich jak Prox-1 czy jądrowy czynnik transkrypcyjny. Ocena tych markerów być może umożliwi ich wykorzystanie w roli czynników prognostycznych użytecznych przy przewidywaniu leczenia. W niniejszej pracy badano zależności pomiędzy ekspresją Prox-1, różnymi typami histologicznymi oraz różnym stopniem zróżnicowania histologicznego raka jajnika. Ekspresja Prox-1 występowała we wszystkich badanych typach histologicznych raka jajnika. Nie uzyskano jednak różnic istotnych statystycznie (p > 0,05) w odniesieniu do typu i stopnia zróżnicowania histologicznego. Dalsze badania uwzględniające większą grupę chorych, zakres zabiegu chirurgicznego oraz inne wykładniki limfangiogenezy prawdopodobnie pozwolą na wykrycie innych zależności.