Wpływ parametrów akwizycji obrazu ultrasonograficznego endometrium na wyniki klasyfikacji obrazów różnych patologii endometrium przeprowadzonej z zastosowaniem komputerowej analizy tekstur - Dec, Grażyna; Strzelecki, Michał; Anioł, Marcin; Materka, Andrzej; Sieroszewski, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Komputerowa analiza obrazu ultrasonograficznego jest metodą coraz powszechniej stosowaną w diagnostyce wielu schorzeń. Cel pracy: Określenie, na ile parametry akwizycji obrazu wpływają na wyniki klasyfikacji obrazów endometrium przeprowadzonej na podstawie parametrów tekstury. Materiał i metody: Materiał stanowiły pacjentki, u których wykonano badanie ultrasonograficzne przed planowanym zabiegiem wyłyżeczkowania jamy macicy z powodu nieprawidłowego krwawienia z dróg rodnych. W trakcie badania ultrasonograficznego zapisano obrazy ultrasonograficzne endometrium uzyskane przy 4 różnych głębokościach penetracji ultradźwięków (6 cm, 8 cm, 10 cm i 13 cm). Analizowano obrazy 6 pacjentek z rozpoznaniem adenocarcinoma oraz po 3 pacjentek z rozpoznaniem degeneratio cystica, endometrium dyshormonoticum, polypus endometrialis, endometrium proliferans, endometrium secretans. Oceniano wpływ głębokości penetracji ultradźwięków na wartości cech tekstury oraz różnicowanie obrazów endometrium pacjentek z rozpoznaniem adenocarcinoma od obrazów prawidłowych i łagodnych schorzeń endometrium. Wnioski: Głębokość penetracji ultradźwięków ma wpływ na wartości cech tekstury obrazu USG reprezentującego te same schorzenia. Najlepszą dyskryminację obrazów endometrium pacjentek z rozpoznaniem adenocarcinoma od obrazów innych schorzeń odnotowano dla głębokości penetracji ultradźwięków 6 i 8 cm. Najbardziej dyskryminacyjne cechy pochodzą z transformaty falkowej i modelu autoregresji; najlepszą metodą selekcji cech okazuje się współczynnik Fishera.