Rola tibolonu w leczeniu dolegliwości i schorzeń okresu menopauzy - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Tibolon jest syntetycznym steroidem, który poza aktywnością estrogenową wykazuje również powinowactwo do receptora progesteronowego i androgenowego. Stosowany w leczeniu zespołu klimakterycznego i osteopenii/osteoporozy kobiet pomenopauzalnych jest dobrą alternatywą dla klasycznej estrogenowo-progestagenowej terapii hormonalnej, szczególnie w grupie starszych kobiet po menopauzie, ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka sutka, z niskim libido i plamieniami występującymi w trakcie leczenia hormonalnego.