Czas od wystąpienia pierwszych objawów do wykonania badania urodynamicznego w zależności od wieku pacjentek w różnych rodzajach nietrzymania moczu - Jędrzejczyk, Sławomir; Lau, Katarzyna; Rutkowska, Beata; Smuklerz-Kajdos, Elżbieta; Kłosinski, Witold; Wieczorek, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Nietrzymanie moczu (NM) u kobiet pozostaje nadal schorzeniem na tyle wstydliwym, że pacjentki nie zgłaszają problemu lekarzowi. Niechętnie zgadzają się na diagnostykę i leczenie. Cel: Ocena długości trwania okresu od wystąpienia objawów NM do zgłoszenia się do lekarza. Materiał i metody: Materiał stanowiło 200 kolejnych pacjentek w wieku 33–85 lat, kierowanych od marca 2007 r. do maja 2008 r. na Oddział Ginekologii Operacyjnej i Zachowawczej IV Szpitala Miejskiego im. dr. H. Jordana w Łodzi w celu wykonania badania urodynamicznego z powodu NM. Analizowano, w którym z typów NM kobiety szukały pomocy lekarza wcześniej niż w innych. Wyniki: Pacjentki z wysiłkowym nietrzymaniem moczu (WNM) zgłaszały się średnio po 46 mies., z mieszanym typem nietrzymania moczu (MNM) po 48, z NM z przepełnienia po 42, natomiast kobiety z pęcherzem nadreaktywnym (overactive bladder – OAB) po 33 mies. od wystąpienia pierwszych objawów. Wnioski: Średni okres od pojawienia się objawów NM do zgłoszenia się na badanie urodynamiczne we wszystkich typach NM wynosi 42 mies. Pacjentki z OAB zgłaszały się do lekarza średnio o rok wcześniej niż kobiety, u których stwierdzono wysiłkową i mieszaną postać NM.