Ocena korelacji stężenia metali toksycznych – kadmu i ołowiu – ze stężeniem hormonów steroidowych w homogenacie tkanki jajnikowej kobiet po menopauzie - Brodowska, Agnieszka; Brodowski, Jacek; Karakiewicz, Beata; Starczewski, Andrzej; Laszczyńska, Maria; Sałacka, Anna; Kulig, Jolanta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
Wstęp: Czynniki środowiskowe znacząco wpływają na termin wystąpienia menopauzy. Celem pracy była ocena korelacji pomiędzy poziomem kadmu (Cd) i ołowiu (Pb) a stężeniem estradiolu, testosteronu i androstendionu w homogenatach jajników w zależności od czasu, jaki upłynął od ostatniej miesiączki. Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 39 kobiet po menopauzie, niestosujących terapii hormonalnej, którym usunięto jajniki podczas elektywnego zabiegu chirurgicznego. Analizowano dwie grupy kobiet: u 20 od ostatniej miesiączki nie upłynęło 5 lat (grupa A), a u 19 czas ten wynosił powyżej 5 lat (grupa B). W homogenacie tkanki jajnikowej oznaczono stężenia Cd i Pb metodą spektroskopii emisyjnej oraz stężenia estradiolu (E2), testosteronu (T) i androstendionu z użyciem metody ELISA. Wyniki: Średnie stężenie ołowiu w homogenatach jajnika kobiet wynosiło 9,85 ±4,2 µg/kg, a kadmu 3,52 ±1,7 µg/kg. Wykazano istotną, dodatnią korelację pomiędzy stężeniem Cd w homogenacie jajnika a wiekiem badanych kobiet (rs = 0,37). Nie wykazano różnic w zakresie stężenia kadmu i ołowiu w homogenatach jajników w zależności od czasu, który upłynął od ostatniej miesiączki (grupa A vs grupa B). Średnie stężenie E2 w homogenacie wynosiło 31,84 ±12,5 pg/mg białka, testosteronu 0,21 pg/mg białka, a androstendionu 0,56 pg/mg białka. Nie wykazano korelacji pomiędzy stężeniem Pb i Cd a stężeniem analizowanych hormonów steroidowych w homogenacie tkanki jajnikowej, wykazano natomiast istotnie większe stężenia E2 i androstendionu w homogenacie tkanki jajnikowej u kobiet w grupie A. Wnioski: Brak istotnych różnic w stężeniach Cd i Pb w homogenatach jajników w zależności od czasu, jaki upłynął od ostatniej miesiączki, a przede wszystkim brak istotnych korelacji pomiędzy Cd i Pb a analizowanymi hormonami steroidowymi mogą świadczyć o braku wpływu tych metali na czas wystąpienia ostatniej miesiączki.