Przewlekłe powikłania w populacji chorych na cukrzycę typu 2 - Bajkowska-Fiedziukiewicz, Agnieszka; Mikołajczyk-Swatko, Anna; Cypryk, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2009)
W przebiegu cukrzycy dochodzi do rozwoju przewlekłych powikłań. Celem pracy była ocena częstości występowania tych powikłań w populacji chorych na cukrzycę typu 2. Analizie poddano 600 chorych, 319 kobiet i 281 mężczyzn. U 92,2% chorych stwierdza się przynajmniej jedno powikłanie cukrzycy. Najczęściej jest to nadciśnienie tętnicze. Choroba niedokrwienna serca częściej występuje u kobiet niż mężczyzn chorych na cukrzycę, natomiast choroba naczyń obwodowych częściej dotyczy mężczyzn. Pozostałe powikłania występują tak samo często u obu płci. Wnioski: U większości chorych na cukrzycę występują przewlekłe powikłania cukrzycy, co dowodzi konieczności wdrożenia terapii wielokierunkowej, w którą powinni być zaangażowani lekarze różnych specjalności.