Przezoskrzelowa biopsja płuca w diagnostyce zmian nowotworowych - Świerkocki, Krzysztof; Nowicka, Małgorzata; Cofta, Szczepan; Piorunek, Tomasz; Młynarczyk, Witold (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Przezoskrzelowa biopsja płuca (PBP) jest jedną z metod inwazyjnych stosowanych w diagnostyce zmian litych i rozsianych. Zabieg wykonywany jest pod kontrolą rentgenoskopii, przy użyciu bronchofiberoskopu. Powikłania PBP występują stosunkowo rzadko. Należą do nich krwawienie, zwykle niewielkie oraz odma opłucnowa, w niektórych przypadkach wymagająca drenażu. W okresie od maja 2000 do maja 2001 r. w Klinice Ftyzjopneumonologii Akademii Medycznej w Poznaniu wykonano biopsje kleszczowe u 39 chorych (32 mężczyzn i 7 kobiet) w wieku od 30 do 78 lat z podejrzeniem procesu nowotworowego. Materiał tkankowy poddano ocenie histopatologicznej. U 27 chorych (69,2 proc.) rozpoznano raka płuca, włóknienie śródmiąższowe u 2 chorych, u 1 chorego gruźlicę i u 1 chorego pylicę krzemową. Nie uzyskano potwierdzenia histologicznego procesu chorobowego u 8 pacjentów poddanych biopsji (20,5 proc.). Nie odnotowano żadnego przypadku odmy opłucnowej. Powikłaniem występującym po każdej biopsji kleszczowej było krwawienie, na ogół niewielkie, jedynie w 7 przypadkach wymagało podania leków przeciwkrwotocznych.