Modyfikacje w leczeniu nadciśnienia tętniczego u chorych na cukrzycę typu 2 w wieku podeszłym - Kowrach, Marek; Luźniak, Paweł; Marek, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Nadciśnienie tętnicze jest ważną składową określającą rokowanie pacjentów z cukrzycą typu 2 w wieku podeszłym. Jego leczenie efektywnie zmniejsza liczbę powikłań, zwłaszcza w zakresie chorób naczyniowych decydujących o dużej śmiertelności w tej grupie chorych. Docelowe wartości nie zostały jednoznacznie ustalone, jednak w większości sytuacji redukcja RR 80. roku życia dopuszczalne są wyższe wartości. Terapia lekami blokującymi układ renina-angiotensyna-aldosteron jest podstawą leczenia, a samo leczenie nadciśnienia tętniczego jedną ze składowych wieloczynnikowej interwencji u chorych na cukrzycę typu 2.