Zespół metaboliczny jako ujęcie globalnego ryzyka miażdżycy i jej powikłań: krytyczne refleksje i praktyczne wnioski - Tatoń, Jan; Bernas, Małgorzata; Szczeklik-Kumala, Zofia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2009)
Pojęcie zespołu metabolicznego ma długą historię. Odnosi się do jednoczesnego występowania wielu metabolicznych czynników ryzyka miażdżycy i jej powikłań przede wszystkim u osób z otyłością brzuszną oraz insulinoopornością. Nadal poddawane jest modyfikacjom, zmianom w interpretacji etiologii i patogenezy. Istnieją także przeciwnicy stosowania pojęcia zespołu metabolicznego. Ten stan rzeczy powoduje tworzenie i stosowanie różnych definicji klinicznych. Ze względu na epidemiologiczne i kliniczne znaczenie metabolicznego ryzyka miażdżycy dyskusja ta wymaga krytycznych podsumowań. Definicje zespołu metabolicznego można podzielić na „adiposocentryczne” i „diabetocentryczne”. Istnieje jednak wiele czynników ryzyka miażdżycy u osób z głównymi oznakami zespołu metabolicznego, których nie ujmuje żadna definicja. Znaczenie epidemiologiczne i kliniczne zespołu metabolicznego jest bardzo duże w praktyce profilaktyki i leczeniu ryzyka miażdżycy. Podkreśla rolę potencjalizacji ryzyka miażdżycy powodowaną przez jednoczesne działanie składowych tego ryzyka. W opracowaniu przedstawiono krytyczne ujęcie tych problemów. Podkreślono konieczność poszerzenia diagnostyki i terapii zespołu metabolicznego poza istniejącą definicję, zgodnie z realnymi potrzebami klinicznymi w indywidualnych przypadkach.